Μπορεί να διορθώσει το λάθος ο Γκίκας

ΓΚΙΚΑΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Ο Γκίκας Χειλαδάκης είναι έξυπνος και δραστήριος άνθρωπος. Σε προσωπικό επίπεδο δρέπει επαγγελματικές δάφνες ως πετυχημένος επιχειρηματίας. Στη διάρκεια της εμπλοκής του με την αυτοδιοίκηση διοίκησε δύο μεγάλες Δημοτικές Επιχειρήσεις. 
Έτσι προκαλεί απορία πως ένας, κατά τεκμήριο, έξυπνος άνθρωπος χειρίζεται με αυτό τον τρόπο το θέμα της αντικατάστασής του από τη θέση του Προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης (ΚΕΔΗΦ). Είναι δυνατό να πιστεύει ότι μπορεί να παραμείνει στη θέση του, μετά από μια περί του αντιθέτου Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου; Αλλά κι αν μπορούσε να παραμείνει τι θα κέρδιζε έχοντας το Δημοτικό Συμβούλιο απέναντί του; Πως θα χρηματοδοτηθεί η Επιχείρηση όταν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της προέρχεται από το Δήμο; Ή τι νόημα έχει να παραμείνει, από τη στιγμή που μια-μια οι αρμοδιότητες της ΚΕΔΗΦ μεταφέρονται στο Δήμο; Τι θα μπορούσε να προσφέρει σε μια Επιχείρηση-φάντασμα;
Από την άλλη, αυτός που φθείρεται περισσότερο από όλους σε αυτή την υπόθεση είναι ο Γκίκας. Πρώτα-πρώτα γιατί εκείνος άνοιξε το θέμα της διαχείρισης, δηλώνοντας σε μερίδα του τοπικού Τύπου ότι θα προκαλέσει έλεγχο στην ΚΕΔΗΦ. Δηλαδή τι νόημα έχει ο έλεγχος στην Επιχείρηση που ο ίδιος διοικεί; Δεν γνωρίζει αν άσκησε σωστά τα καθήκοντά του; 
Όμως η σημαντικότερη ζημιά για το Γκίκα είναι η απώλεια των ερεισμάτων του στη δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας. Με τη στάση του εξέθεσε εκείνους που ήσαν διστακτικοί στην αντικατάστασή του και δικαίωσε εκείνους που ήταν υπέρ. Αυτή είναι, άλλωστε, η αιτία που τον ανάγκασε να συνάψει νέες συμμαχίες στο Δημοτικό Συμβούλιο. Προσέγγισε τους ανθρώπους που ενώ τον ταλαιπώρησαν, τα προηγούμενα χρόνια, τον «αγάπησαν» εσχάτως, για να τον χρησιμοποιήσουν στα μικροπολιτικά τους παιγνίδια και στις επικοινωνιακές τους επιδιώξεις. 
Αλλά τότε γιατί επιμένει ο Γκίκας όταν όλα δείχνουν ότι είναι εκείνος που υφίσταται τη ζημιά; 
Η μόνη εξήγηση είναι ότι, σαν ισχυρή προσωπικότητα, θεώρησε μειωτική την αντικατάστασή του από την ΚΕΔΗΦ. Πράγματι δεν είναι η καλύτερη εξέλιξη για έναν άνθρωπο που ανέλαβε καθήκοντα πριν ένα χρόνο και κάτι. Όμως, είτε το θέλουμε είτε όχι, στο ισχύον Δημαρχοκεντρικό σύστημα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Δήμαρχος είναι υπεράνω όλων. Μαζί με τη Διοίκηση του Δήμου έχει και την εποπτεία των νομικών προσώπων. Από τη στιγμή που αποφάσισε ότι θα αναλάβει εκείνος τη διοίκηση της ΚΕΔΗΦ και η δημοτική ομάδα συμφώνησε, όλα τελείωσαν. 
Από την άλλη ο Παππούς τήρησε τα προσχήματα. Για να μην θεωρηθεί ότι υποτίμησε το Γκίκα, τοποθέτησε στη θέση του τον εαυτό του κι όχι άλλο μέλος της δημοτικής ομάδας. Μάλιστα συνόδεψε την εισήγησή του με ένα εγκώμιο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της μελλοντικής του αξιοποίησης σε άλλο πόστο του Δήμου. Ούτως ή άλλως υπάρχει αρκετός αυτοδιοικητικός χρόνος μέχρι το Μάη του 2019 που θα γίνουν οι εκλογές.
Το συμπέρασμα είναι ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων δεν ευνοούν τον Γκίκα. Από τη στιγμή που η πλειοψηφία θέτει τους κανόνες του παιγνιδιού, είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα, εκείνη θα προσδιορίσει τις εξελίξεις. Άρα έχει μπροστά του δύο επιλογές: Ή θα επιμείνει, ασκώντας όσα ένδικα μέσα και βοηθήματα του δίνει ο νόμος, με αποτέλεσμα να οδηγήσει τον εαυτό του σε μια βέβαιη πολιτική ήττα ή θα δώσει τέλος στη διελκυστίνδα με μια γενναία δήλωση αποδοχής της Απόφασης που έλαβε η πλειοψηφία. Μια τέτοια δήλωση θα αποτελούσε έκφραση σεβασμού στους κανόνες της δημοκρατίας κι ευθύνης απέναντι στην Εταιρία, στο προσωπικό και στους δημότες που εξυπηρετεί. Σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε να εκληφθεί ως δήλωση υποταγής, ενοχής ή μεταμέλειας, ιδιαίτερα αυτή τη χρονική στιγμή που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακύρωσε, την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 
Η πρόβλεψή μας είναι ότι, λόγω χαρακτήρα, θα επιμείνει μέχρι τέλους. Η ευφορία που του καλλιεργεί η αίσθηση της πρόσκαιρης νίκης μάλλον θα τον εμποδίσει να κάνει τη σωστή επιλογή. 
Αλλά τότε στο αρχικό λάθος θα προσθέσει ένα ακόμα… Μπορεί και περισσότερα...

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου